Alergia la polen

CE ESTE POLENUL?

Abflug / Flugschirme der Pustblume beim Start

Polenul este elementul de reproducere a plantelor cu flori. Boabele microscopice de polen sunt produse de stamine şi sunt dispersate ca o pulbere în aer în timpul înfloririi.

  • Primăvara este sezonul de creştere completă a gramineelor. Aceasta este o mare familie de plante erbacee foarte mici. Acestă familie include iarbă din peluze, preerii, fân şi câmpurile de cereale.
  • Primăvara, vara şi până la începutul toamnei, reprezintă sezonul de polenizare pentru numeroase plante erbacee rezistente (în jur de 50.000 de specii), unele cultivate, dar cele mai multe din flora spontană. Ele înfloresc pretutindeni, atât în mediul urban cât şi rural. Acestea sunt adesea numite “buruieni”, atunci când invadează culturi, grădini, peluze şi alte pajişti.

Pentru fiecare specie, polenizarea depinde de anumiţi factori geografici şi meteorologici. Polenul se răspândeşte cu ajutorul vântului, în principal acesta se găseşte în afara locuinţelor, dar poate pătrunde şi în interiorul lor sau al altor spaţii închise.

SFATURI PRACTICE PENTRU LIMITAREA EXPUNERII:

man lying on grass at sunny dayNu este nevoie să te închizi în locuinţă, se poate alege din timp locul ideal pentru vacanţă şi se pot lua măsuri de precauţie:

  • In grădina proprie se pot diversifica culturile pentru a evita speciile cele mai alergene (chiparos, tuia, mesteacan).
  • Dacă ieşi din casă fără palarie, polenul se poate aduna în părul tau. Spălaţi-vă părul înainte de a merge la culcare: astfel veţi evita sa dormiti cu polen în păr.
  • Aerisiţi-vă casa, preferabil dimineaţa devreme, seara târziu sau atunci cand plouă: alergenii sunt mai puţin răspândiţi în aer în aceste momente ale zilei.
  • Evitaţi tunderea gazonului din grădina dumneavoastră în timpul sezonului de polen, altfel trebuie să purtaţi ochelari şi o mască pentru protecţie.
  • Evitaţi uscarea rufelor afară în timpul perioadei de polenizare. Rufele colectează polenul iar ulterior este dus în casă.
  • Evitaţi să mergeţi cu geamurile deschise la maşină atunci când călătoriţi.

 

Sursa:

Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (AFSSAPS), Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance, Rhinite et conjonctivite allergiques de l’adulte, juin 2008.
(The French Agency for Sanitary Security of Health Products (AFSSAPS). Treating yourself with over-the-counter available medicines, adults’ allergic rhinitis and conjunctivitis, June 2008.)

http://ansm.sante.fr/var/ansm_site/storage/original/application/e25dc9b71ff4e765c75d85f804c1b2a1.pdf