Nasul este supus agresiunilor tot timpul anului, indiferent dacă este iarnă şi îl afectează frigul şi răcelile, sau că este primavară, şi revine polenul. In afară de vreme, nasul nostru este pus la încercare zi de zi. Nasul este expus la aer uscat (aer conditionat …), la poluare, la substanţe iritante (gaz emanat de autoturisme, fum de tigară) sau la tratamente pentru răceala, sinuzită sau rinită alergică, care pot usca mucoasa nazală (vasoconstrictoare, corticosteroizi).

kid wiping or cleaning nose with tissue isolated on whitePrima barieră de aparare: grija de nasul propriu este importantă.

Un spray nazal care conţine o soluţie salină izotonă:

  • Face suflarea nasului mai uşoară astfel, eliminându-se mucusul patogen.
  • Ajută la prevenirea infecţiilor după o sinuzită – cum ar fi răcelile.
  • Ușurează şi îmbunătăţeşte respiraţia.

In cazul în care mucoasa nazală este slăbită de agresiuni repetate sau tulburari respiratorii cronice (sinuzite, astm, alergii respiratorii …), interiorul nasului devine iritat, uscat şi cu senzația de mâncărime, ceea ce poate duce la formarea de cruste. Respiraţia devine astfel dureroasă şi mucoasa nazală nu-și mai îndeplinește rolul de mecanism de apărare. Trebuie, prin urmare, să fie rapid hidratată pentru a încuraja vindecarea.

ESENTIAL PENTRU COPII:

Rinofaringita este prima boală infectioasă mai frecventă la copii şi primul motiv pentru a consulta un pediatru.

  • Nou-născutii sunt în imposibilitatea de a-şi sufla nasul, respiraţia lor fiind efectuată numai pe nas până la vârsta de 6 luni. Curăţarea nasului bebeluşului este, prin urmare, esenţială pentru sănătatea lui.
  • Copiii sub 4 ani au un sistem imunitar care nu este pe deplin dezvoltat, şi, prin urmare, ei răcesc mult mai uşor. La doi ani, un copil poate avea până la 10 răceli pe an! Aceasta tendinţă scade din fericire odată cu trecerea timpului.

Surse:

Antibiotherapy by general route of administration in standard practice: acute rhinopharyngitis. AFSSAPS January 1999

http://www.mayoclinic.com/health/common-cold-in-babies/DS01106