Bliss

NASUL, UN ELEMENT ESENŢIAL PENTRU SĂNĂTATE!

1) O funcţie vitală: RESPIRAŢIA

Locul prin care aerul pătrunde în organism, nasul încălzeşte şi umidifică aerul uscat şi rece din exterior pentru a-l face respirabil de către plămâni.

2) Un sistem de protecţie / mecanism de apărare: FILTRAREA

Prima barieră a organismului împotriva elementelor externe de stres: virusuri, fum de tigara, poluare, alergeni …

Mucoasa nazală, este un strat cald şi umed care încălzeşte şi umidifică aerul, este esenţială pentru nas să-şi îndeplinească corespunzator funcţia. Acesta este formată din mucus şi cili vibratori care au rol de filtru protector. Mucusul captează virusurile sau alte particule iar cilii vibratori le elimină, fie pe nas prin suflare sau prin faringe.

3) Funcţia olfactivă

Nasul este, de asemenea, un organ olfactiv. Mirosurile sunt percepute prin nas, informaţia este trimisă la creier, unde diferite arome sunt recunoscute şi interpretate, împreună cu senzaţiile gustative. Gustul vine din celulele aflate pe limbă, dar percepţia fină de arome şi gusturi este gestionată de către nas.

4) Nasul, esenţial pentru comunicare

Ȋn cele din urmă, nasul ne ajută să vorbim. Cu ajutorul sinusurilor, joacă rolul de cutie de rezonanţă care modifică sunetele pe care le emitem atunci cand vorbim. Acesta este motivul pentru care este uşor de observat când cineva are un nas înfundat când vorbeşte şi de ce această senzaţie este atât de neplacută în viaţa de zi cu zi atunci când ne confruntam cu ea.